Maatschappelijke betrokkenheid vindt Antoinette belangrijk in haar werk. Als secretaris bij de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Zoetermeer ondersteunt zij al meer dan 3 jaar bij het vertegenwoordigen van de belangen van de inwoners. Van het organiseren van bijeenkomsten tot het schrijven van content voor de website.Mensen versus dossiersEen samenleving waarin iedereen zich gehoord voelt. Waar je op een fijne manier kunt wonen, werken, ontwikkelen, ontspannen of sporten. Het is een taak van de gemeente als zorgzame instelling om inwoners thuis te laten voelen en hen te betrekken bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) in Zoetermeer is de schakel tussen de inwoner en het sociaal beleid van de gemeente. Samen met de leden van de ASD houdt Antoinette zich bezig met het vertalen van de stem van de burger naar adviezen voor de burgermeester en wethouders van Zoetermeer.
Belangenbehartiging is ook de rode draad in de carrière van Antoinette. Na haar studie in Nijmegen werkt zij bij de sector Bestuursrecht op de rechtbank, waar het vooral gaat om individuele belangen aan de hand van dossiers. Na een verhuizing gaat ze werken in de medezeggenschap bij grote zorginstellingen en komt erachter dat het vertegenwoordigen van de belangen van groepen mensen haar enorm boeit. Antoinette: “Zo kun je echt iets betekenen.”
Vindbaar voor de burgerVia PIA werkt Antoinette eerst bij de gemeente Leidschendam en gemeente Utrecht, voordat ze nu al meer dan 3 jaar geleden als secretaris bij de ASD van Zoetermeer start. Daar zorgt zij onder andere dat de ASD vindbaar en toegankelijk is voor de burger. “Ik organiseer bijeenkomsten en openbare vergaderingen waar burgers en de ASD-leden met elkaar in contact komen. Inwoners kunnen daar hun verhaal kwijt over onderwerpen die hen aan het hart gaan. De informatie die wij daar ophalen delen wij weer als adviezen met de gemeente. Zij kunnen daar hun voordeel mee doen. Het doel van die bijeenkomsten is het stimuleren van de participatie van burgers, het ophalen van meningen en mensen met elkaar in contact brengen.”
Om mensen op de hoogte te houden van en uit te nodigen voor deze bijeenkomsten verzorgt Antoinette ook de content voor de website en Facebookpagina. “Ik laat de mensen via deze kanalen weten wanneer en waar de openbare bijeenkomsten zijn. Ook deel ik de agendapunten, zodat iedereen kan lezen of er onderwerpen tussen zitten die hen aanspreken. Niet alleen online, maar ook offline wordt die informatie verspreid, waaronder in de streekkrant.
Stem van de burger, klankbord voor de gemeenteHoewel de ASD er is voor maatschappelijke vraagstukken die spelen bij groepen mensen in de samenleving, weten de burgers haar ook te vinden om individuele problemen voor te leggen. Antoinette: “Soms kan er in een individueel geval bemiddeld worden en leidt dat tot een mooie oplossing.”
De ASD is niet alleen de stem van de burger, maar ook een klankbord voor de gemeente. “Is zij bijvoorbeeld op de goede weg met het Wmo- en jeugdbeleid? Dit kan zij toetsen aan de geluiden die wij ophalen uit de samenleving. Een belangrijk onderwerp is nu preventieve gezondheidszorg. Mensen die zorg nodig hebben worden nu ondersteund door de gemeente, maar je moet ook denken aan preventie. Hoe houden we onze inwoners gezond? Dan moet je als gemeente ook weten wat er speelt bij deze mensen.”
SamenwerkenHet contact met zowel de burger als de ambtenaar maakt het werk voor Antoinette interessant. “Je werkt samen aan een mooie, leefbare samenleving en draagt ook samen de lasten, dat is mooi. Maar ik leer ook nog elke dag bij. Zo krijgen we vaak veel (beleids)informatie vanuit de gemeente. Om dat te filteren tot wat echt belangrijk is voor ons en de inwoners, is nog steeds een grote uitdaging. En leuk om samen aan te werken. Ook hebben we contact met andere partijen, zoals de Nationale ombudsman, andere adviesraden en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. De koepelorganisatie zorgt voor (kosteloze) trainingen en workshops. Maar verzorgt ook lezingen, zoals de Hannie van Leeuwenlezing, waarvoor de ASD Zoetermeer elk jaar een uitnodiging ontvangt. De vele contacten maakt het werk interessant en divers.”
Ook de samenwerking met PIA vindt Antoinette fijn. “Ik krijg alle vrijheid om de opdracht zelf in te vullen en dat vind ik erg belangrijk. Daarnaast hebben we fijn en regulier contact. Ik word altijd op de hoogte gehouden van eventuele veranderingen en er wordt vaak benadrukt dat ik altijd aan de bel kan trekken als er iets is. Het is net alsof er een familielid naast je staat.”
Lees hier meer over de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Zoetermeer en andere projecten via PIA.
Wij zijn PIA, een landelijk opererend project-, interim- en adviesbureau. Wij voeren uitdagende opdrachten uit bij middelgrote en grote organisaties. Wij adviseren en ondersteunen onze opdrachtgevers door het op interimbasis inzetten van onze medewerkers en adviseurs. Lees meer.
Madame Curiestraat 2 3316 GN Dordrecht
078-6182212
info@pia.nl
LinkedIn