PIA-medewerkers aan het woord: matcher Bart van Peer

Matcher Bart van Peer: “Het leukste vind ik het contact met mensen. Iets kunnen betekenen voor de maatschappij.”

De mens achter de kandidaten zoeken en die matchen met een leuke functie, dat is waar Bart van Peer, matcher bij de gemeente Breda via PIA (Project Interim Advies), enthousiast van wordt. Hij ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk.

Duizendpoot
Bart is van vele markten thuis, wat zich uit in zowel zijn werkervaring als zijn hobby’s. Hij is zanger en bestuurslid geweest bij verschillende zangverenigingen en leert geïnteresseerden in zijn vrije tijd alles over wijn. Zijn carrière begon hij als docent Nederlands op een middelbare school, waar hij ook vele nevenactiviteiten op zich nam, zoals bij het schooltoneel, in de medezeggenschapsraad en in de uitwisselings-, feest-, PR- en innovatie-/beleidscommissie. Later voegde hij er ervaring als docent en trainer NT2 (Nederlands als tweede taal), KNS (Kennis van de Nederlandse Samenleving) en Sociale Activering aan toe.

Na 11 jaar in het onderwijs sloeg hij een ander pad in als cliëntmanager sociale zekerheid en adviseur in de publieke sector. Hij maakte een kleine zijsprong naar de commerciële wereld voordat hij zich definitief toelegde op recruitment in de publieke sector. Een managementopleiding, een opleiding organisatiepsychologie, een opleiding voor de publieke sector en meerdere jaren ervaring in het werk en de sector stoomden hem klaar voor zijn huidige functie als matcher bij het Meet & Match Centrum van de gemeente Breda, waar hij via PIA terechtkwam.

Meet & Match Centrum
“Het Meet & Match Centrum is onderdeel van het WerkgeversServicepunt (WSP), waar we mensen ondersteunen die in een uitkering zitten, een trauma hebben, in het autistisch spectrum zitten of om andere redenen heel veel moeite hebben met het vinden van werk. Wij helpen mensen met een indicatie bij het vinden van betaald werk, vrijwilligerswerk of met een voortraject voordat ze aan betaald werk kunnen beginnen.”
Dankzij de vele verschillende mensen die Bart ontmoet, blijft zijn werk afwisselend. “Het leukste aan deze baan vind ik het contact met mensen. En dat ik iets zinvols doe. Je bent een heel klein radartje, maar ik heb toch het idee dat ik iets kan betekenen voor de maatschappij.”

Wanneer ik mijn verbazing uitspreek over het feit dat dit onderdeel van de gemeente zo groot is dat het 3 locaties heeft, knikt Bart instemmend. “Het is best een aparte tak eigenlijk, waar veel mensen waarschijnlijk niet eens vanaf weten. Op het stadskantoor is het vaak heel druk, daarom is deze locatie (in de Haagse Beemden, waar we elkaar nu ontmoeten, red.) gecreëerd. En voor de jongeren is ook bewust weer een andere plek gecreëerd, het jongerenloket vlak bij het station. Dat is makkelijk te bereiken en je kunt er gratis parkeren, net als hier.”

Het pad naar werk
Vanzelfsprekend brengt Bart veel van zijn tijd door met het spreken van kandidaten. Bij elke sector waarin iemand aan het werk kan gaan hoort een wga, een werkgeversadviseur. Na een eerste gesprek koppelt Bart een kandidaat aan zo’n wga. “Ik bepaal welke richting ze uit kunnen gaan en in welke sector, bijvoorbeeld in de bouw, groen, ict, zorg, overheid of horeca.” De regisseur zorgt samen met Bart voor een compleet beeld van de kandidaat, waarin mogelijkheden, talenten, ervaringen, wensen en belemmeringen naar voren komen. Een hulpmiddel hierbij is het game-based assessment: vragen en testjes in de vorm van een spel, waaruit een rapport komt met interesses en vaardigheden. De wga gaat vervolgens op zoek naar de geschikte functie en werkgever, in samenspraak met Bart en de regisseur. “Het traject is een samenspel van verschillende collegae dat de kandidaat op weg helpt.”

Ik kan me voorstellen dat bepaalde kandidaten het lastig vinden om naar kantoor te komen. Dat blijkt echter mee te vallen. “Bij hoge uitzondering, toevallig vorige week twee keer, heb ik een zogenaamd keukentafelgesprek thuis. Maar in principe zijn de gesprekken op een van de drie locaties waar ik werk.” Dat vrijwel elke kandidaat een begeleider meeneemt draagt bij aan deze mobiliteit.

Naast het ontvangen van kandidaten, overleggen met collega’s en het matchen geeft Bart ook één keer in de week voorlichting aan inwoners die een uitkering hebben aangevraagd. Zij kunnen direct na de voorlichtingsbijeenkomst een afspraak maken bij het WSP als ze hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar werk.

Bart heeft ervaring in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. “Het grote verschil is dat je bij het bedrijfsleven toch echt kijkt naar omzet. Natuurlijk heb je bij het Meet & Match Centrum ook bepaalde targets die je moet halen of bepaalde doelen die je met het team moet halen, maar dat is toch heel anders.”

Trots
Bart is er trots op dat hij onderdeel uitmaakt van het Meet & Match Centrum. “Ik vind dat de gemeente Breda heel veel kansen biedt. De mogelijkheden voor kandidaten zijn echt groot.”
Kandidaten worden vaak begeleid vanuit organisaties als Mee of Amarant. De werkgevers krijgen subsidie van de gemeente als ze iemand aannemen met een indicatie en ze krijgen er ook een jobcoach bij. “Vaak is het zo dat de omstandigheden op de werkplek optimaal gecreëerd worden, zodat de kandidaat zich happy voelt in het werk.”

Natuurlijk krijgt Bart ook regelmatig te maken met uitdagingen. Zo krijgt hij veel nare en bizarre verhalen te horen, en dat kan emotioneel zijn, uiteraard voor de kandidaten, maar ook voor hemzelf. “Dat emotionele is ook de reden waarom ik die opleiding psychologie heb gevolgd.”
Toch is een ander onderdeel van het werk lastiger voor hem. “Je hebt hele moeilijke kandidaten in deze doelgroep, en die moet je zover zien te krijgen dat ze weer aan de slag gaan. Als mensen in de bijstand zitten is het de bedoeling dat ze er zo snel mogelijk weer uitgaan. Vaak willen ze niet, ze vinden het allemaal wel best. Of ze willen juist heel graag, maar het is heel moeilijk om ze weer aan de gang te krijgen omdat ze bijvoorbeeld een zwaar trauma hebben.”
Als het dan toch lukt om een werkplek voor iemand te vinden, geeft dat extra voldoening. “Onlangs hebben we een paar heel lastige kandidaten bemiddeld die nu heel erg op hun plek zitten. Dat is echt leuk om te zien. Ik ga ook weleens op werkbezoeken en zie dat die mensen helemaal gelukkig zijn,”

De toekomst
Als ik vraag wat de toekomst brengt is Bart duidelijk. Hij blijft bij het Meet & Match Centrum. Gewapend met kennis en ervaring op uiteenlopende vlakken en de drive om iets te betekenen voor mensen, is dit de ideale plek voor hem. Mocht hij toch weer een nieuwe uitdaging aangaan, dan gaat hij graag weer samen met PIA op zoek naar een geschikte functie. “De samenwerking met PIA ervaar ik als heel prettig. Ze nemen echt de tijd om goed te kijken welke functie bij een kandidaat past en er wordt in samenwerking met de consultant een uitgebreid cv opgesteld voordat de kandidaat wordt aangeboden. Dankzij de persoonlijke aandacht en de leuke attenties bij een verjaardag en bijvoorbeeld het zomerpakket voel je je echt betrokken bij het bedrijf. Het contact met de consultants, administratie en communicatie vind ik erg aangenaam. Ik hoop dat onze plezierige samenwerking nog lang wordt voortgezet!”

Image Description

Wij zijn PIA, een landelijk opererend project-, interim- en adviesbureau. Wij voeren uitdagende opdrachten uit bij middelgrote en grote organisaties. Wij adviseren en ondersteunen onze opdrachtgevers door het op interimbasis inzetten van onze medewerkers en adviseurs. Lees meer.