MAAS-WAALKANAAL: ONDERHOUD SLUIZEN HEUMEN EN WEURT, RIJKSWATERSTAAT

Onze projectsecretaris werkt bij Rijkswaterstaat op het project Maas-Waalkanaal: onderhoud sluizen Heumen en Weurt. Hier lees je meer over het project en de functie.

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Maas-Waalkanaal
Het Maas-Waalkanaal verbindt de Maas bij Heumen met de Waal bij Nijmegen. Het kanaal verkort de vaarroute van Heumen naar Nijmegen met ongeveer 100 kilometer, een flinke tijdwinst voor de 29.000 binnenvaartschepen die hier per jaar passeren. Het is bijna 100 jaar geleden dat het Maas-Waalkanaal is geopend en het is vanaf het begin een van de drukst bevaren kanalen van het land.

Sluizen Heumen en Weurt
De sluizen Weurt en Heumen bevinden zich aan de uiteinden van het Maas-Waalkanaal. Sluiscomplex Heumen verbindt het kanaal met de Maas. Dit complex bestaat uit een schutsluis (1927) en een keersluis (2013). Het sluiscomplex Weurt verbindt het kanaal met de Waal. Het complex bestaat uit 2 schutsluizen: een oostsluis (aangelegd tussen 1923 en 1928) en een westsluis (1975).

Beide complexen zijn toe aan vervanging of renovatie. Een aantal onderdelen van de sluizen heeft het einde van de technische levensduur bereikt. Er zijn veel storingen waardoor de sluizen op het moment van optreden niet voldoen aan de beschikbaarheidsnormen. Ook voldoet sluis Weurt niet aan de normering voor hoogwaterveiligheid. Met het onderhoud en de renovatie kunnen de sluizen de komende jaren weer volledig beschikbaar en veilig zijn.

Planning
Inmiddels zijn alle 6 de sluisdeuren van Weurt volledig gerenoveerd. Ook zijn de camera’s van de bediening vervangen. Het komende jaar zullen de grote tandwielen van de aandrijving van de Waal- en kanaaldeur vervangen worden. Ondertussen werkt Rijkswaterstaat toe naar grootschalige vervanging en renovatie van het hele complex vanaf 2028. Dan moet Rijkswaterstaat beslissen of de sluizen vervangen of verder gerenoveerd worden. De komende jaren voert Rijkswaterstaat in elk geval nog regelmatig werkzaamheden aan de sluizen uit.

Projectsecretaris
Via PIA is de projectsecretaris van het integraal projectteam de ondersteuning bij dit belangrijke en complexe project. Zij denkt mee met en ontzorgt het team met administratieve en secretariële taken uit handen te nemen van het team. Denk aan het:

  • oppakken van signalen, hierop actie ondernemen en allerlei zaken regelen in het belang van het project
  • coördineren van activiteiten en afspraken
  • voorbereiden van de projectteamvergaderingen, verslaan van de activiteiten en de communicatie, bijvoorbeeld conceptagenda opstellen, relevante documenten verzamelen en aanleveren, datumafspraken maken, locatie regelen, notuleren en bijhouden van takenlijsten.

Ervaring met grootschalige projecten, documentmanagementsystemen, notuleren in een specialistische omgeving met vaktermen en inzicht in relaties met andere belanghebbende partijen, is in deze rol van projectsecretaris essentieel.

Meer weten?
Heb je nog vragen of ben je zelf geïnteresseerd in onze projecten? Neem dan contact op via het contactformulier of bel met een van de consultants op 078-618 22 12. Je kunt altijd een open sollicitatie sturen met je wensen.

Image Description
Image Description
Image Description

Wij zijn PIA, een landelijk opererend project-, interim- en adviesbureau. Wij voeren uitdagende opdrachten uit bij middelgrote en grote organisaties. Wij adviseren en ondersteunen onze opdrachtgevers door het op interimbasis inzetten van onze medewerkers en adviseurs.